Sinterklaas in Shanghai

7 december 2010 - Jiao Tong University, Shanghai, China, China

Hoi lieve familie en vrienden,

Hoe gaat het? Hoe was jullie Sinterklaas dit jaar? Ik heb Nederland wel extra gemist natuurlijk afgelopen zondag. Gelukkig had Mamma een pakketje opgestuurd met pepernoten, kruidnoten en een lekkere banketstaaf, want zonder pepernoten geen Sinterklaas! Zelfs niet-Nederlanders vinden ze super lekker, laat staan hoe thuis-missende Nederlanders er over denken.

Mijn andere Nederlandse vrienden en ik vonden het ondenkbaar om Sinterklaas niet te vieren dit jaar, dus we hebben al onze internationale roommates en China Study Abroad-medestudenten uitgenodigd om het met ons te vieren. Op thanksgiving hadden we ook een feestje, dus toen we hebben we meteen lootjes getrokken, nadat we even uitgelegd hadden wat Sinterklaas precies is. Dat is trouwens nog best lastig! Hoe leg je in vredesnaam uit dat Zwarte Pieten echt niet racistisch bedoeld zijn?

Op de dag zelf, mochten we ook nog zelf Zwarte Piet spelen voor een paar Nederlandse families in Shanghai. Deze families wonen in een compound in de stad, wat meer beschermd is en waar je in grote huizen kunt wonen in plaats van de normale flatjes en apartementen. Want zoals een van de kindjes zei: Je mag niet buiten de compound fietsen, want dan word je overreden door een Chinese Taxi-meneer! Sinterklaas was een journalist van de Volkskrant die een hele coole motor had met een kamelen kleed er op en Tibetaanse versieringen. Afgezien van het vroege tijdstip dat we er moesten zijn, was het toch wel erg goed geregeld voor ons: een lekker ontbijtje met champagne, betaald werk en een hele grote zak met pepernoten als beloning. Het was het afschrobben van die zwarte troep zeker waard!

Die avond hebben we het heel gezellig gevierd met onze huisgenoten, andere Nederlandse vrienden en vrienden van CSA. De pepernoten zijn niet opgegaan, maar iedereen had een mooi gedichtje geschreven (hoewel niet in traditionele Sinterklaas stijl, maar meer roses are red, violets are blue...) en een leuk kadotje gekocht (onderhandelen op de fake-market levert leuke dingen op!) . Ik zelf heb een heel mooi doosje uit Venezuela met oorbellen er in gekregen :)

Dus geen chocolade letters, geen familie feest en ook geen super lange gedichten, maar het was een gezellige, aparte Sinterklaas dit jaar. Ben benieuwd hoe jullie het gevierd hebben!

xxx uit Shanghai,

Evelien

1. Tessa:
    7 december 2010
    Klinkt goed Eef! Sinterklaas in Shanghai op de motor! Gelukkig had je nog wel wat pepernoten. Ik hoor van alle mensen die in buitenland studeren etc dat Sinterklaas missen toch echt wel het moeilijkste is. Ik heb het zelf gevierd in... Aberdeen! Bij Lotte. Veel plezier daar nog! xx
  2. Roel van der VeerSr:
    7 december 2010
    Hoi kliendochter,
    Wel apart zo Sint te vieren,ik had geen idee hoe jij dat zou gaan beleven. maar zo te lezen.toch elkaar wat gegeven.
    Leuke aparte gedichten .had wel willen zien die gezichten.
    Al met al een leuke tijd voor je in DEN vreemden.
    Al zijn er ook enkele ontheemden.
    Lol heb je voor twee dat is zeker.houden zo kan niet beter.
    Wij vierden Sint in Amsterdam .gezellig was het ook met Lawan
    Volgend jaar hoe het ook zij.jij er weer bij.
    Voor nu weer genoeg ik hou het voor gezieN
    gegroet uit alphen ,dag Evelien
    Denken aan je en beleven alles met je mee.
    Liefs, Opa